Barangolás a Tápió-vidéken: A Hajta természetismereti túra

A ritkán látogatott Tápió-vidék Budapesttől DK-re fekszik. A tájegység Pest megye határánál helyezkedik el Nagykáta központtal. Nevét a Tápió folyóról kapta, amely átszeli a régiót. Területén kilenc tanösvény található, ezek közül hármat érint a Hajta természetismereti túra. A 8,1 km-es távot magában foglaló útvonalat Farmosról vagy Göbölyjárásról közelíthetjük meg. Ez alkalommal mi egy kisebb szakaszt jártunk be Farmosról indulva a Sóvirág és a Kékbegy tanösvények érintésével.

Szikesek
Sóvirág tanösvény
Farmos egy Nagykáta és Tápiószele között fekvő kis település, ahonnan könnyen megközelíthető a Sóvirág tanösvény. Mivel a temetőkből jól ismert növény nyáron virágzik, ősz végén már sajnos nem tekinthető meg, ahogy beszínezi a hosszan elnyúló réteket. Azonban a szikes pusztát megpillantva már észre sem vesszük ezt a hiányosságot. A falu házait alig elhagyva hirtelen egy egészen különleges tájon találjuk magunkat. A szikesekhez vezető ösvényt a település Pihenőparkjából érhetjük el. Egy hatalmas fűzfa köszönt minket a csapáshoz vezető füves területen, ahol padokat és asztalokat is találunk. A tanösvényen haladva néhány száz méter után máris elérjük a hófehér foltokkal tarkított, enyhén buckás területet. Először vékony út vezet minket a kisebb szikes medencék között, majd egyre nagyobb fehér mélyedések jelennek meg a csapás mentén. Csodás látvány a fehérre festett talajon megjelenő növények sötétzöld kontrasztja.

Birkanyáj a gáton
Továbbhaladva egy vékony patak kiszáradt medrén kel át az út, amely a Farmost körülölelő gátra vezet fel minket. A magaslatról elénk tárul a Nagy-nádas végtelenje. Amíg a szem ellát, mindenhol a kecses nádszálakon ülő, barnássárga bugavirágzat ringatózik. A gáton jobbra indulva már látszik a távolban néhány tradicionális falusi épület, ahol birkákat tartanak. Ha erre sétálunk, jó eséllyel láthatjuk a gyapjas állatokat a karámokból kiengedve legelészni a füves réteken. A méretes nyáj ilyenkor a gáton átvágva halad a szikesek felé, közben egy-egy példány néha békésen megpihen, és nyugodtan kémleli a betolakodó kirándulókat.

A végtelen nádas
Látkép a madármegfigyelő toronyból
Tovább sétálva nemsokára jobb oldalon is megpillantjuk a hatalmas területet meghódító nádast. A gát elvezet minket a már messziről is jól látható madármegfigyelő toronyig, azonban előtte még néhány horgásztó szegélyezi a túra útvonalát. Jobb kéz felől pillantjuk meg a két kis állóvizet, amelyek igazából mesterségesen kialakított víztározók. A tavakban többek között ponty, keszeg, süllő és csuka horgászható. A fából épült, két szintes madármegfigyelő torony a tóparton helyezkedik el. A magasba felmászva elénk tárul a végeláthatatlan Nagy-nádas, és a folyókkal átszőtt tavak vidéke. 

Kékbegy tanösvény
Innen a Hajta természetismereti túra Göbölyjárás irányában halad tovább, azonban mi a nádas szélén átvágó, vadregényes utat választottuk e helyett. A széles ösvény az egykori gátőrházhoz vezet, ahol a madárgyűrűző tábor is működik. Azonban ez novemberen már zárva tart. Az épületnél a nádas irányába elindulva találjuk a Kékbegy tanösvényt. A nádas mélyébe vezető csapás igazi csemegét rejt, egy 200 méter hosszú pallósor vezet át minket a folyókkal behálózott mocsárvidéken. Itt igazán természetközeli élmény sétálgatni, és betekinteni a nádas rejtett kulisszái mögé, hiszen valljuk be, egész úton erre vágytunk! Út közben több információs táblán ismerkedhetünk a mocsárvidék állat- és növényvilágával. A szinte átláthatatlan labirintusból kijutva egy hatalmas rétre érkezünk, ahonnan a Hajta természetismereti túra útvonalát jelölő karók visszavezetnek minket a Sóvirág tanösvényre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése