Séta az ajkai Városligeti-tó körül

Ajkán áthaladva lehetetlen nem észrevenni a Fő út mellett elnyújtózó Városligetet, és a közepén fekvő kis tavat. A Csónakázó- vagy Városligeti-tóként emlegetett állóvíz mesterségesen lett létrehozva a parkosított terület közepén. A park igazi komplex élményt nyújt az év 365 napjának bármelyikére. Nyáron gyönyörködhetünk a dús vízparti növényzetben, csónakázhatunk, vagy pancsolhatunk a szomszédos Kristályfürdőnek nevezett élményfürdőben. Télen pedig kiváló jégpályaként funkcionál a tó befagyott, megtisztított felülete. 

A lila nádas és a sziget
Kacsák a vízparton
A Csónakázó-tó mellett méretes parkolót találunk, innen pár lépéssel megközelíthető a vízpart. Legelőször a hatalmas, dús koronájukat lógató fűzfák tűnnek föl. A lomb alatt sétálgatva egyre több kacsát láthatunk. Néhányan etetik is őket, a szelíd állatok pedig buzgón kapkodnak a finom falatokért. Érdekes módon miután már nem kapnak enni, továbbra is a vízparton pihennek közvetlenül a sétálók közelében. Persze azért a fél szemükkel mindig felénk sandítanak, de ez akkor is szokatlan közelség a fővárosi kacsák magatartásához képest. Továbbsétálva padokat találunk a murvás út mentén. A tó víztükre felé pillantva végig szemünk előtt úszik a séta végén ránk váró kis sziget. A kezdetben alacsony vízparti növényzetet színpompás, lilás színű nádas váltja fel. A park ezen részén található egy játszótér, illetve egy kőből készült szoborcsoport is. Ez utóbbi a Jubileumi emlékmű, amely Ajka várossá avatásának 50. évfordulójára készült. A kőalakzatok egymás mellett, körívet alkotva állnak, és ha valaki esetleg nem találná ki, a kistérség nyolc települését szimbolizálják. 

Sárgállik a Kanadai aranyvessző
Kele a szigeten
Továbbhaladva a nádas helyén hirtelen csodás citromsárga egyveleg jelenik meg. Ez a gyomnövény a Kanadai aranyvessző, amely nyár végén bontja apró virágait. Néhány helyen megnyílik az út mellett a növényzet, így vethetünk egy pillantást a vízpartról a nyílt víztükörre, és a szemben fekvő szigetre. Már nem kell sokat sétálnunk, hogy megérkezzünk az ide vezető, hosszú fahídhoz. A léceken lépdelve lepillanthatunk a vízre és megfigyelhetjük az itt élő halak mozgására utaló jeleket, a felszínre úszó buborékokat és a kis hullámokat. A szigeten igazi mesebeli élmény vár ránk. A kis földdarabot ugyanis Fekete István állathőseinek szobrai népesítik be. Megtekinthetjük többek között Bogáncs, Lutra és Kele kőbe öntött másait. Az író több, mint tíz éven keresztül élt Ajkán, ennek köszönhető a neki állított emlékhely.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése