A fonyódi Panoráma-sétány

Kilátás a kikötőből a Badacsonyra és a mólóra
A Balaton déli partjának egyik legnépszerűbb üdülőhelye Fonyód. A városba megérkezve a legelső dolog amit az ember észrevesz a Balaton túlpartján fekvő Badacsony. A szemközti hegyvonulat lélegzetelállító látványa egyből lenyűgöz és a későbbiekben is mindenhova elkísér. A panorámához vezető sétánkat a fonyódi mólótól kezdtük. A jó idő napozásra késztette az embereket, akik a horgászok mellett fekve élvezték a kellemes meleget. A mólóra kisétálva erős szél és a kikötőbe behajózó vitorlások látványa fogadott. 

Visszatekintés a mólóról a kettős aktra és a Sipos-hegyre
Visszafelé sétálva a Sipos-hegy és a vízen pihenő hajók látványa tárul elénk. Szintén ekkor vettük észre Kiss István kettős aktját, egy férfi és egy női alakot, akik a túlpartra tekintenek. A hajókikötőbe érve egy fa propeller állít emléket Lányi Antalnak, aki elsőként repülte át a Balatont Badacsony és Fonyód között. Az emlékmű mögött büfésor terül el, ahol ehetünk-ihatunk és nyilvános mellékhelyiséget is találunk. A hajóállomás mellett néhány információs táblán olvashatunk a kikötőről és a balatoni halászatról. Ebből többek között kiderül, hogy Fonyódon hasonlóan nagy hagyománya volt a gardahalászatnak, mint Tihanyban. A kikötő túlpartján egymásra épült nyaralók alkotják a Horgász-szigetet, amelyet a magasból nagyszerűen ki lehet venni. Ez igazából csupán egy félsziget, és ahogy a neve is mondja, a horgászok paradicsoma. A zsebkendőnyi terület úgy beépült, hogy a legapróbb helyet sem hagyták kihasználatlanul.

Panoráma a túlpartra a kilátóból
A kilátó vasszerkezete
A Sipos-hegyre vezető út nagyszerűen ki van táblázva. A sétány először járdán vezet, majd erdei úton kapaszkodhatunk fel a kilátóhoz. Több helyen nagyszerű kilátásban van részünk amíg felérünk. Az utat fa faragványok és elegáns kőpadok kísérik végig. Amíg sétálunk valószínűleg szanaszét csipkednek az óriási szúnyogok, és a kilátóba belépőt is kell fizetnünk, de a panoráma mindenképpen megéri mind a sétát, mind az összeget. Felkaptatva a kilátó megannyi vaslépcsőjén ugyanis 360 fokos körpanoráma tárul elénk. A teraszról  letekinthetünk Fonyód épületeire, a Balaton túlpartjára, és a környező településekre is. Feltűnőek a keleti irányban elhelyezkedő hatalmas halastavak, amelyek vizén nappal megcsillan a szikrázó fény. A Sipos-hegyi kilátó mellett érdemes megtekinteni a nemrég felújított Vár-hegyi kilátót is, amely a szomszéd dombon helyezkedik el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése