A hótakaróval fedett Római-part

Sétálók a zárt büfék között
A nyáron nagy népszerűségnek örvendő Római-partról mindenkinek a Duna, a csónakházak és a kocsmák jutnak eszébe először. A rövid partszakasz a Duna budai oldalán, az Északi Összekötő Vasúti hídtól indul, és a Kalászi útig tart. Az innen továbbhaladó partszakasz a Kossuth Lajos üdülőpart nevet viseli egészen a Barát-patakig. Az Északi Összekötő Vasúti híd irányából először lakóparkok övezetében haladunk az első pár száz méteren. Kezdetben egy magas gát takarja el előlünk jobb kéz felől a Duna panorámáját, de aztán átveszi a vízzel, kavicsos parttal és stégekkel zsúfolt látkép a szerepet. Az első étkezdéket az Aelia Sabina köz mellett találjuk. Innen végig kocsmák, büfék és éttermek szegélyezik az utat. 

A Római-part víz alatt lévő kavicspadja, háttérben az étteremhajó
Kacsák tutajoznak a gyors sodrású vizen
Nyáron hatalmas tömegek kavarják fel a földút porát és esznek-isznak, táncolnak az élőzenés helyeken. A kínálat igen széles, itt mindenki biztosan megtalálja a neki való helyet. A kavicságyra helyezett napozóágyas büfétől, a petaque pályán és hajóéttermen át, a csónakházból átalakított étteremig itt minden van. Télen azonban mintha álomba szenderülne az egész, és a leesett fehér hóval jól betakarózna, amíg újra tavasz nem lesz. Az emberek fagyoskodva andalognak a fehérségben, néhány üzlet kivételével pedig minden bezár. Azért nem kell megijednünk, mert ha megéheznénk, pár utcával beljebb még több cukrászda és étterem vár ránk.

A Kossuth Lajos üdülőpart sétánya
Magas vízállás


Már önmagában is ritka látvány a Duna-parton a hatalmas hó, most azonban még a különösen magas vízállás is hozzájárult a táj szokatlan összképéhez. A büfék melletti hosszú, kavicsos part helyett csak a fák vízbe érő, havas gyökerei látszottak ki. A stégeket még ősszel elpakolták, így azok vagy teljesen eltűntek, vagy csak a vázuk maradt meg. Szegény vacogó vadkacsák és sirályok így az úszó faágakon kényszerültek megpihenni. Sokan húzódtak ki a part közeli uszadékfákra, és csak akkor repültek unottan tovább, amikor már nagyon közel kerültünk hozzájuk. Visszafelé utunkon egy időnként víz alá bukó kormoránt is láttunk. 

A vízre nyíló kapu
A part végében egy játszóteret találunk, továbbsétálva pedig több padon is megpihenhetünk, ahonnan csodás a panoráma a ködbe burkolózott szemközti vízpartra. A Római-partot kezdetben föld, egy kis szakaszon díszburkolat, megint föld, majd murva borítja. Viszont ahogy elhagyjuk az Aquamarina állóhajót a széles sétány összeszűkül, és aszfalttal borított utcácskává válik. Néhány kilométer múlva, a hatalmas nyárfák árnyékából kiérve a sétaút egy hatalmas gátba ütközik a Pünkösdfürdői Strand mellett, ami a Barát-patakig vezet. Itt halad  a nyáron szintén igen kedvelt Szentendrére vezető kerékpárút is.       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése