Csobánkai tanösvények: A Csobánkai-nyergen Szent-kúthoz

Útvonal: Csobánkai-nyereg – Hosszú-hegy – Szent-kút – Haris – Csobánkai-nyereg

Kilátás Csobánkára, az Oszoly-erdőre, a Csúcs-hegyre és a Kis-kevélyre
Második csobánkai kirándulásunk alkalmával a település másik oldalából induló Szent-kúti tanösvényen sétáltunk. Hasonlóan az előző Oszoly-csúcsi túrához, ez is gyakorlatilag bárki által vállalható kellemes séta. Az ösvény Csobánkai-nyereg nevű állomásánál van lehetőség a döngölt földút mentén leparkolni, miután elhagytuk a település határát. Egyből fantasztikus kilátásban van részünk Csobánkára, és a mögötte található Oszoly-erdőre, Csúcs-hegyre és Kis-Kevélyre. A kilátást az út elején egészen addig élvezhetjük, amíg be nem érünk az erdőbe.

A döngölt föld kirándulóút erdei szakasza
A kék csíkot kövessük az elágazásig. Ha van kedvünk tehetünk egy kisebb kitérőt is a Macska-barlanghoz, ez esetben kövessük a kék barlang jelzést. Az út először földúton visz, balra szántóföldek szegélyezik, jobbra pedig a már említett gyönyörű kilátást csodálhatjuk. Az erdőbe érve ugyanilyen minőségű úton haladunk tovább a fák között, majd az elágazásnál jobbra kell fordulnunk ahol a kék és zöld jelzések már együtt haladnak tovább. Az út először enyhén emelkedik majd enyhén lejt. 

Végül megérkezünk a Szent-kút nevű forráshoz. A kút mellett fa padok és asztalok állnak a túrázók rendelkezésére. A forrást egy kőlépcsőn leereszkedve közelíthetjük meg. Ha nem akarunk lépcsőzni, a fenti kilátóteraszról akkor is megcsodálhatjuk. A kút és az asztalok között helyezkedik el a Szent-kút kápolnája, ami egy kő alapú épület. Ottjártunkkor sajnos zárva találtuk, de az üveg ablakokon be tudtunk kukucskálni.

A kápolna
Szent-kút
Visszafelé Csobánkára, balra a Kovácsi-patak
Továbbhaladva kiérünk az erdőből, és egy tisztásba botlunk, ahol újabb asztalokat és padokat találunk. Itt jobbra tekintve már láthatjuk a fák szegélyezte Kovácsi-patakot, balra tekintve pedig egy nagy tisztás nyílik. A tisztáson találjuk a Haris nevű állomást, ahol az információs tábláról többet megtudhatunk a harisról, ami egy madárfaj. Ez egy körülbelül 30 centis, 1-2 kilogrammot nyomó madárka, amelynek barnás-vöröses tollazata van. Mivel állománya hazánkban folyamatosan csökken, már a fokozottan védett fajok közé tartozik. Az állat kedveli az itt található kaszálóréteket, az ilyen típusú élőhelyeken szívesen fészkel és költ. Innen a zöld csíkot követve jutunk vissza Csobánkára, majd a házak között átvágva érünk a kiindulási pontunkhoz.

Kilátás Csobánkára az erdőből kiérveNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése