A Holdvilág-árok ősszel

Útvonal: Kiskovácsi – Holdvilág-árok - Kiskovács

Megközelítés:
Budapestről HÉV-el utazzunk Pomázig, majd busszal a Kiskovácsi Kórház előtti buszmegállóig. Gépkocsival a kórház melletti parkolóban parkolhatunk, illetve a kórház területén belül 300 Ft áron egy napra. 

Pomázt elhagyva a Kiskovácsi kórház mellett található parkolóból indulva közelíthetjük meg a Rám-szakadék kisebb mását, a Holdvilág-árkot. A szurdokvölgy 2 km hosszan kanyarog a patak mentén. A piros keresztet követve körülbelül 10 perc alatt érkezünk meg a Pilisi Parkerdő bejáratához, ahol ki van helyezve egy információs tábla a szurdokvölgy környékéről készített térképpel.

Kezdetben egy laposabb területen haladunk, a patakon néhányszor átkelve, de még különösebb fennakadások nélküli turistaösvényen. Később a víz okozta károk miatt az utat néhol hatalmas ledőlt fatörzsek és faágak, illetve sziklák és kövek nehezítik. Néhány fahídon áthaladva továbbra is patakmederben egyszer csak azt vesszük észre, hogy a völgy egyre mélyebbre vájja be magát a hegyoldalba. Mindkét oldalon hatalmas fák árnyékolják be a völgyet, így az még nyáron is árnyékos. Ottjártunkkor az őszi esőzéseknek köszönhetően nagy volt a sár, de ezt a patakon való átkeléseknél le lehet mosni a cipőnkről.A völgyön belül egy kisebb tisztásra érkezünk, ahol a patak enyhe kanyart vesz. Itt található a távolabbi hegyoldalban a Domini-forrás, melynek vize iható. A turisták előszeretettel élnek is a lehetőséggel, így jó idő és hétvége esetén nagyobb tömegek is kialakulhatnak a forrás környékén. Ottjártunkkor éppen ez történt, így inkább továbbsétáltunk a forrás megközelítése nélkül.

Innen továbbhaladva egy kicsit meredekebb szakaszon egyre több ledőlt fával, és hatalmas mohával fedett sziklával találkozunk, amíg válaszúthoz nem érkezünk. Vagy egy falépcsőkből álló kaptatón mászunk fel a völgy tetejére, vagy továbbhaladunk a kövek között a folyóvölgyben, és annak végén egy vaslétrán mászunk fel. A létra mögött található a Remete-barlang. Ez előtt amennyiben megfelelő mennyiségű csapadék esik, vízesés alakul ki. Mi sajnos ekkor nem láttuk a vízesést.

A nyirkos idő és a létra alján kialakult tömeg miatt inkább a lépcsőt választottuk. A völgyből felérve lezárt kőomladékhoz hasonlító helyre érünk. A látszat ne tévesszen meg, ugyanis ez a szurdokvölgy legszakrálisabb pontja, egy ősi kultuszhely. A Holdvilág-árkot az ősi magyar hitvilág kultikus helyként tartja számon. Sok régészeti leletet tártak itt föl az évek során, úgy mint csontokat, cserepeket és rovásírásos leleteket. Egyes régészek meggyőződése, hogy az ősi fejedelmek temetkezési helye volt, és így például Árpád fejedelem sírja is itt található. Az ásatások során valóban találtak egy sírkamrára hasonlító termet és egy női csontvázat is, de Árpád sírja nem került elő. Ottjártunkkor egy furcsa jelenetnek lehettünk szemtanúi. Egy gyülekezet tagjai lepték el a helyszínt a lezárt részen belül és kívül is, valamilyen vallási gyakorlatot tarthattak, majdnem teljes némaságban mormoltak egy szöveget mozdulatlanul, mintha imádkoznának.

Az ősi kultuszhely
Ha továbbhaladunk az ősi kultuszhely mellett, akkor a Nagy-Csikóvár mellett elhaladva a Lajosforráshoz lyukadunk ki. Azonban ha leereszkedünk a hegyoldalban a vaslétra tetejéig és áthaladunk a patakmeder fölötti fahídon, akkor a szurdokvölgy másik oldalának tetejére felkapaszkodva a körtúra visszafelé vezető szakaszára jutunk. Innen a séta már kellemes, mivel ez egy nagyrészt egyenes, emelkedőktől mentes szakasz. Több ponton padok és tűzrakóhelyek is szegélyezik. A körtúra jelzést követve ereszkedünk vissza Kiskovácsiba, ahol a főút mellett végigsétálva érünk a kiindulási pontunkhoz a parkolóba. Ezt a kellemetlen szakaszt kikerülhetjük, ha az erdőben haladunk tovább, de mivel néhányan szemétlerakónak használják az ösvény környékét, így ez nem ajánlott. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése