Szendehely-Katalinpuszta: A szórakoztató Gyadai tanösvény

Irány a függőhíd
Kis tó a látogatóközpont mellett
Óriások pihenője
A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál található Gyadai-rétről kapta a nevét. A rét megközelítésére egy 5 km hosszú körtúra került kialakításra, ami változatos terepviszonyok között halad. A tanösvényt bejárva 13 állomáson tudhatunk meg több információt a környékről és annak élővilágáról.  A tanösvény a Szendehely mellett fekvő Katalinpusztáról közelíthető meg. Budapestről kevesebb, mint egy óra alatt juthatunk el ide gépkocsival, de Volán busz is közlekedik a településre. 

A tanösvényt 2005-ben adták át, de azóta is folyamatosan fejlesztik. A kirándulóút leginkább a családosoknak, gyerekeknek szól. Mutatja ezt a sok gyerekbarát létesítmény és a túra könnyű teljesíthetősége is. A kicsiknek külön foglalkoztató füzet is kialakításra került, amelyben az egyes állomásokhoz köthető feladatokat találunk. Az információs táblák már inkább a laikus felnőttekhez szólnak. A tanösvénynek saját parkolója is van, innen indulunk. A parkoló bal oldalán látogatóközpont kerül majd kialakításra, azonban ez most még nem készült el. A tervek szerint múzeum, játszótér, kilátótorony és szabadidő park kerül majd átadásra. Jobb oldalon egy tavat találunk, e mellett kell egy kapun áthaladva rátérni a tanösvény útvonalára.   

Fa pallókon vezet az út a mocsárban
Először a fák közé jutunk, ahol az út felfelé indul, de nem sokáig kell emelkedőn sétálnunk. Erdei ösvényen haladva ismerkedhetünk az erdő életével, például a fakitermelés és a fa korhadásának folyamatával. Az első érdekesség, amit utunk során találunk az egy eróziós árok fölé épített fa függőhíd. Az országban ritkaságnak számító, fapallókból és acélhuzalból épült hidat 2008-ban adták át. Nagyszerű élmény átsétálni rajta. 25 méter hosszan nézelődhetünk körbe a hídról, melynek legmagasabb pontja 6 méteren lóg a levegőben.  

A híd után nem sokkal kiérünk az erdőből a Gyadai-rétre, amely a Lósi-patak mentén található hosszú, vékony, nyílt terület. A rét már az őskortól kezdve lakott volt, de a török korban elnéptelenedett és templomát is elbontották. Ma már csak egy gémeskút jelzi, hogy egykoron használták. A réten keresztülhaladva a következő szórakoztató állomásra érünk, a Lósi-patakon átvezető Órások átjárójához. Itt a patak áradása esetére kiépített facölöpökön tipegve juthatunk el az átbillenő libikókahídig. A túlpartra átérve találjuk az Óriásik pihenőjét, ahol az asztalokon és padokon kívül tűzrakóhely és esőbeálló is kiépítésre került. Visszatérve a patakhoz fapallókon sétálgathatunk a vízzel telített mocsaras ártéren. Innen már egyenes út vezet vissza a parkolóhoz, a jégbe fagyott patakmeder mellett. Ha télen érkezünk, mindenképpen érdemes itt megcsodálnunk a víz alkotta különleges jégképződményeket.

A patakvölgy
Jégcsapok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése