Tihanyi- félsziget: Tihanyból panorámaúton Sajkodra

A Külső-tó a szőlőföldek ölelésében

A Tihanyi-félsziget megannyi pompás kirándulóútja közül talán a legfantasztikusabb a Nyereg-hegy gerincén végigvezető panorámaút. Innen nem csak Tihanyt, hanem Sajkodot, és az egész nyugati öblöt beláthatjuk, nem beszélve a Balaton végtelen kékjéről. 

Szőlő amíg a szem ellát
Kirándulásunkat a faluból leereszkedve az Apátsági pincétől kezdtük. Ez úttal nem a jelzett ösvényeken haladtunk, hanem inkább úgymond toronyiránt. Először egy kisebb erdőbe értünk, ahol vékony ösvény vezetett el egy hatalmas tisztásra. Erről a nyári virágokkal dúsan benőtt rétről pont  a Belső-tóra láttunk rá. Ahogy továbbsétáltunk, az ösvény kivezetett  a szőlőföldek közötti széles földútra. Lenyűgöző a sok szőlőtőke látványa. Tihany a 6445 hektáros Balatonfüred-Csopak borvidék részét képezi. A borvidékre leginkább a fehér borok készítése a jellemző, de pont a vulkanikus talajú Tihanyi-félsziget kivétel ez alól, ahol a vörösborok is előfordulnak. Jellemző szőlőfajták az olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, szürkebarát, sárgamuskotály, sauvignon blanc, tramini, ottonel muskotály, chardonnay és a zenit. A vörös borok zweigelt, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon fajtákból készülnek. 

A szőlőföldek között sétálva úgy döntöttünk, hogy átvágunk az egyik ilyen soron a Külső-tó irányába. Egy olyan sávot választottunk, ahol a virágzó gaz csak úgy burjánzott, és ezért egy virágos réten érezhettük magunkat, ami csak még idillikusabbá tette a sétát. A Külső-tó nádasáig sétáltunk, majd az Öreg levendulásnál nem jobbra az Apáti-hegyre vezető kaptató felé, hanem balra folytattuk tovább a túrát. Az út jobb oldalát erdő szegélyezte, balra azonban megint a végtelen szőlőföldek, a háttérben pedig Tihany megunhatatlan látványa kísérte az utat. Sajnos a látványtól el kellett szakadnunk, amikor egy újabb erdős részre érkeztünk.

A tündéri őzike
A fák közül kiérve egy újabb tisztásba botlottunk, ahol egy kisebb tanyát is találtunk. Meglepetésünkre a házak közül egyszer csak egy fiatal őzike bukkant elő. Megpróbáltam megközelíteni, hogy készíthessek róla egy közeli fényképet. Alig mozogva, lépésről lépésre haladtam, amikor hitetlenkedve vettem észre, hogy az őz nem is akar elszaladni. Az állat szabadon kószált a hatalmas réten, és láthatóan nem igazán tartott az emberektől, valószínűleg itt nevelkedett. A dolog vége az lett, hogy az őz nem csak kis csapatunk minden tagját végigszaglászta, és engedte magát velük megsimogatni, de még el is kezdett minket követni, amikor továbbindultunk. Szerencsére amint újra az erdőhöz értünk magától visszafordult a fák és a rét határánál.

Az erdőben a fák adta hűvös az izzasztó nyár közepén igazán kellemes volt. Innen már csak néhány lépés a panorámaút. A Nyereg-hegy tulajdonképpen egy hegygerinc, ami a Csúcs-hegyet köti össze az Apáti-heggyel. Ahogy kiérünk az erdőből, az ösvény erre a vékony csapásra vezet rá minket. A gerincen végighaladó panorámaútról lenyűgöző látvány tárul elénk. Út közben több helyen különleges sziklaalakzatokat is megcsodálhatunk, két alkalommal pedig egy-egy sziklaoromra is kisétálhatunk, amelyekről még csodásabb a kilátás.

Az első pillantás a Bázsai-öbölre
Az első sziklaoromról a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán található Bázsai-öbölre láthatunk rá. Ennek partját széles sávban egészséges nádas szegélyezi. A második oromról pedig az erdőn át visszapillantva még mindig megcsodálhatjuk Tihanyt. Mintha a falu direkt úgy épült volna, hogy mindenhonnan látható legyen. A Balaton irányába nézve pedig beláthatjuk a Sajkodi partot és a háttérben húzódó Balaton-felvidéki hegyvonulatokat. Innen az ösvény egyenesen vezet le Sajkod falujába, ahol büféket és strandot is találunk ha megpihennénk a fantasztikus túra után.

Kilátás Sajkodra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése