A Siroki várrom

Oda kell felmásznunk
Az egykori Siroki várból maradt impozáns romok Sirok városa fölött magasodnak, a 296 méteres várhegyen. Ebből fakadóan már csak azért is érdemes ide felmásznunk, mert a magasból nagyszerű a kilátás a környékre. Sirok kis városa a Mátra keleti lábánál található. Ahogy megpillantjuk a várhegyet, azonnal megértjük, hogy ezt a magaslatot az Isten is egy erődítmény építésre teremtette, hiszen a meredek domboldal könnyen védhető és a hegytetőről gyorsan kiszúrhatók az érkező támadó csapatok is. Ennek ellenére a vár a történelem során mégsem kapott nagy stratégiai jelentőséget. 

A várbelső
A felső vár maradványai
A mai romok helyén régen favár állt, amiből végül a honfoglalás után az Aba nemzetség építette a jelenlegi kővárat a 13. században.  Nem sokkal a vár építése után alapult a hegy aljába a mai Sirok elődje, amelyet akkor Sirok-aljának neveztek. A vár az 1700-as évek elején megrongálódott és jelentőségét vesztette, ekkortól kezdve folyamatosan pusztul. A romok feltárása 1965-ben kezdődött. Ekkor kiderült, hogy az épület két részből állt, a felső és alsó várból. A központban a felső vár lakótornya állt, amelyet az öregtorony, a sziklába vájt védelmi öv, és a később köré épített alsó vár erősített meg. A falakon bástyák látták el a védelmi funkciót, a  váron belül pedig különböző rendeltetésű épületeket emeltek.

Barlangok a hegyben
Sirok településéből egy kiépített aszfaltúton jutunk el a várhegy alatti fizetős parkolóba. Természetesen ez kikerülhető, ha a házak között hagyjuk az autót, és egy kicsit hosszabb kirándulással mászunk fel a magaslatra. A parkolóból induló aszfaltút a romok közelében átváltozik nagy kövekkel kirakott, de még mindig könnyen járható széles sétánnyá. Végül ez is elfogy, és földúton közelíthetjük meg a várat. A séta gyakorlatilag egy kisebb kaptató, de egyáltalán nem vészes. A romok közötti terület néhol csúszós. Ez főleg nyáron igaz, amikor a talaj kiszárad, és porszerűvé válik. Ez pedig púderként rátapad a kövekre, és sikamlóssá teszi őket. A hegy tetején kisebb tömeggel találkoztunk, akik vagy a köveken csúszkáltak, vagy valamelyik kövön ülve csodálták a tájat.

Falak a sziklaszirten
Sirok látképe a magasból
A vár látogatásunk után teljesen megújult egy nagy szabású, két évig tartó felújításnak köszönhetően. 2012 szeptemberében átadásra került a többek között kilátóteraszokkal, felvonóhíddal, kiállítóteremmel és lépcsőkkel felszerelt épület. Az erődítményt díszkivilágítással is ellátták, így éjszaka is nagyszerűen mutat. Az átadás óta a várat újra bezárták, de várhatóan 2013 március 15-én megint megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése