Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

200 millió éves lábnyom
A Nógrád megyei Ipolytarnóc Pompei-hez hasonlóan a vulkanikus tevékenység nyomait őrzi. A kiáradt lávának köszönhetően rengeteg ősvilági állatfaj leletei maradtak fenn, úgy mint csontok, fogak és lábnyomok. A területen feltárt maradványok vezetett túra keretében tekinthetőek meg, amelyek a főépületből indulnak. Ennek állomásai a Cápafogas homokkő, Ősállatok lábnyomai, Kövesedett fák, Levéllenyomatok és A vulkáni katasztrófa. A természetvédelmi területre megérkezve egy hatalmas parkoló fogad minket az Ősfenyő nevű, hófehér fogadóépület mellett. Azonban még el sem kell sétálunk a létesítményig, máris megtekinthetjük a kiállítás első darabjait, néhány fatönköt. Négy szénfekete, hatalmas csonk áll impozánsan az utunkban. Ezek a bükkábrányi mocsári fenyők tönkjei, melyek még a Pannon-tenger vizében úszva alkották a partvidék növényzetét. Különlegességüket az adja, hogy a látszattal ellentétben nem is kövesedtek meg, és nem is szenesedtek el, hanem szerves anyagként maradtak fönn. A fogadóépületben vásárolhatunk belépőt a parkba, illetve az itt található 4D moziba, amely visszarepít minket az őslények világába. A film mindössze tíz perces, de nagyszerűen ráhangol az előttünk álló túra látnivalóira.

A folyópart menti lábnyomok maradványai
Az épületből kilépve megkezdhetjük a kirándulást a geológiai tanséta kezdőpontjához. A kerten átvágva szabadon sétáló gólyával és cicákkal találkozhatunk, majd egy fahídon áthaladva megpillantjuk a Borókás árok felirattal díszített kaput. Vezetőnk meg is érkezik a megbeszélt időpontra, és a kirándulás most már tényleg kezdetét veszi. Először a volt miocén erdő területére hatolunk be. Az erdő fái árnyékolta völgyben haladunk az első látnivalóig, amelyet fedett teremben tekinthetünk meg. Ez egy volt folyóvölgy, ahova az őskori állatok inni jártak, és így rengeteg lábnyomuk keletezett a folyóparti iszapban. A vulkán lávája ezeket a lábnyomokat konzerválta. A feltárt terület fölé tetőt építettek, így lett belőle bemutatóterem. Belül pallókon és lépcsőkön járhatjuk körbe a feltárt régiót.

A túra során még egy ilyen lábnyomokat tartalmazó homokkődarabot csodálhatunk meg, melyet megintcsak fapallókon közelíthetünk meg egy fedett helyiségben. A második lelet sokkal részletesebb és látványosabb. A terem fényviszonyai is jobban kiemelik a látható mélyedéseket, a falakon látható állatok illusztrációi pedig még jobban megkönnyítik, hogy elképzeljük az élőlények folyóparti portyázását. A leletben közel 3000 lábnyomot azonosítottak eddig, amelyek 11 gerinces állatfajtól származnak.

A legnagyobb területű lábnyomlelet

A park további felbecsülhetetlen értékű leletei a világ legnagyobb megkövesedett fenyőfájából fennmaradt részek. Az eredetileg 100 méter magas és 8 méter kerületű fának már csak apró darabjai tekinthetőek meg. Ezekből az egyik átlátszó védőbúra alatt van elhelyezve, ami lehetővé teszi, hogy teljesen körbejárjuk a leletet, és minden apró részét megcsodáljuk.

Megkövesedett fatörzs
Növényi maradványok út közben
A park két szenzációján kívül rengeteg apróbb lelet is fennmaradt. A völgyben sétálgatva több helyen láthatunk megkövesedett fatörzseket, levéllenyomatokat, homokkőbe ragadt cápafogat. A legtöbb lelet azonban egy harmadik épületben kapott helyet, amelyben egy 3D-s filmet is megtekinthetünk. A hatalmas csarnokban lábnyomokat, levéllenyomatokat, cápa fogakat és állkapcsot, megkövesedett fatörzsdarabokat és az őslényekről készült képeket tekinthetünk meg.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése