Kányavári-sziget: Búbosvöcsök tanösvény

A Kányavári-sziget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, fokozottan védett terület. A rendkívül gazdag madárvilágáról ismert Kis-Balatonban helyezkedik el. A szigeten kialakított tanösvény a párzási időszakban bóbitájáról és vörösesbarna tollgallérjáról könnyen felismerhető búbos vöcsökről kapta a nevét. A körtúra a Kis-Balaton gazdag madárvilágát mutatja be információs táblák és madárvárták segítségével. A sziget Balatonmagyaród közelében található, a Sármellék irányába vezető útról kell lekanyarodni. Itt a látogatók rendelkezésére fizetős parkoló áll. A tanösvény izgalmas állomásainak köszönhetően igazi családi kirándulóhely, természeti szépségei miatt pedig minden korosztálynak ajánlható.

A szigetre vezető fahíd
A parkolóból egy gyönyörű, különleges kialakítású fahídon kelhetünk át a szigetre, és kezdhetjük meg a közel 2 km-es tanösvény bejárását. A fahídról fantasztikus a kilátás a növényzettel gazdagon benőtt vízfelületre. Sok madárfajt is megfigyelhetünk a magaslati pontról. Itt él többek között a kis és nagy kócsag, a cankó, a rétihéja, a nagy lilik, a bölömbika, a batla, a kékbegy, a kakukk, a nádi rigó, a gulipán, a fekete gólya, a nádiposzáta, a nádi sármány, a cigányréce, a haris, a szárcsa,  több gém faj, lúd faj, fecskefaj, cinegefaj, stb.






A szigeten jobbra indulva vízparti növényekkel benőtt öblök mellett haladunk el, amelyekből újra megcsodálható a fahíd és a nádas élővilága. Utunkon több madárvártából is megfigyelhetjük a fent már említett állatfajokat. Ha csöndben maradunk és türelmesen várunk, a táblán jelzett madarak akár mindegyikét is megleshetjük a kis lyukakon keresztül. A fák árnyékából kiérve a sziget végben egy nádassal benőtt területre érünk, ahol a vízi növények között átvágva egy másik megfigyelőponthoz jutunk. A tökéletesen elrejtett, fából épült lesből nagy eséllyel lehetünk szemtanúi néhány érdekes momentumnak az állatok mindennapjaiból. Visszatérve a nádasból a sziget ellentétes oldalán a nyílt vízpartra jutunk, ahonnan a víztükörre rálátva a nyílt vízi madárfajokat figyelhetjük meg természetes élőhelyükön. Az itteni öblöket is elhagyva egy tágas rétre érkezünk, ahol egy fából épült kilátótoronyba felmászva láthatunk jobban rá a vízre és a szigetre. Ez sajnos nem elég magas ahhoz, hogy túl sok újdonságot nyújtson, mert a fák sok helyen eltakarják a kilátást. A tisztáson piknikezésre, pihenésre és napozásra is lehetőség van, fa asztalokat és padokat is találunk itt.

A kilátó a tisztáson
Előttünk a nyílt víz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése