A Sümegi vár

Országunk egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt vára a Sümegi vár. Sümeg központjában áll, a síkságból 87 méter magasan kiemelkedő várhegyen. A szabálytalan sokszög alakú várból élvezhetjük a környékre néző 360 fokos körpanorámát. Három részből áll: a külső várból, a belső várból és a fellegvárból. Legrégebbi része a fellegvár, ami 1260 körül épült. A várhoz köves úton juthatunk fel. Először a külső kapuba ütközünk, amit csak a XV. században építettek, ebben találjuk a kasszát. A jegy megvétele után továbbhaladva érünk a belső kapuhoz, így végül két kapun és egy hídon jutunk be a várudvarba. A hatalmas teret megpillantva ámulatba esünk, és a korhű berendezési tárgyaknak köszönhetően egyből a középkorban érezhetjük magunkat. A várfalon zászlók lengedeznek, az udvarban ágyú, guillotine és lovagi küzdőtér áll. 

A várhegy a látogatóközpontból

A várfalra felmászva letekinthetünk Sümegre. Az Öregtorony a vár legrégebbi része, ide egy csigalépcsőn juthatunk fel. A toronyban ma kiállítás tekinthető meg, amelyen régi térképek, kardok és páncélok láthatóak. Kilépve az épületből szembetűnik a kínzókamra, ami ekkor sajnos nem volt nyitva, így nem tudtuk megnézni. Ezek után a kőkápolnába léphetünk be, ami korhű módon van berendezve. Visszatérve a várudvarra jobb kéz felől találjuk a kovácsműhelyt, ahol kovács szerszámokat és egy hatalmas fújtatót tekinthetünk meg. Innen felsétálhatunk a várfalra, és lenézhetünk a lovagi arénára és a látogatóközpont épületeire. Nagyszerű a kilátás a várudvarra is. A Köves-bástya hatalmas tere üresen kong, ablakain keresztül szintén megtekinthetjük a környéket. Mellette a fafolyosóval borított várfalról betekinthetünk a lezárt lapidárium gyűjteményébe. Erről az oldalról rálátunk a Wellness Hotel Kapitányra és Sümeg házaira. A várfal a lovagi tornákhoz épített nézőtérre vezet, ahonnan visszaereszkedünk a várudvarra. Az udvarról nyíló szobában került kiállításra egy hatalmas vármakett, amelyen az ostromló török sereget is megtekinthetjük.

A belső várkapu
Kilátás a várfalra
A Várudvar
Kilátás a kapura és a nézőtérre
A vár aljában hatalmas területen látogatóközpont is épült. A Lovagi arénában történelmi lovasjátékokat a Történelmi Rendezvénycsarnokban pedig középkori lakomákat rendeznek. A vár meglátogatása után csoportosan részt vettünk a Történelmi Lovasjátékok középkori lakomával programon. Ez egy hosszú, vékony pincehelyiségben került megrendezésre. Miközben elfogyasztottuk a menüsort, a pince végében lévő színpadon korabeli jelmezbe öltözött színészek műsorral szórakoztattak. A programhoz igényünk szerint három különböző menüből választhatunk. Egy szomszédos épületben találjuk a Múzeumot, ahol hintók és harci eszközök kerültek kiállításra, és még a vár kisebb makettjét is megtekinthetjük.

A kőkápolna
Kilátás a látogatóközpontra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése