A méltóságteljes Diósgyőri vár

Diósgyőr történelmi település, amely kezdetben önálló községként működött. A város 1945-ben azonban hivatalosan is Nagy-Miskolc része lett, így ma már Miskolc településrészeként tartják számon. Az egykori település a Bükk lábánál, Lillafüred szomszédságában terül el, legfőbb ékessége a méltán híres Diógyőri vár. 

A vár látképe a bejárattól
Díszes cserépkályha
A XIII. századi épület alaprajzát négy hatalmas torony uralja, amelyeket magas várfalak kötnek össze. A vár fénykorát I. Lajos uralkodása alatt élte, ma azonban már igen romos állapotban van. Az épület renoválása megtörtént, így a négy torony közül hármat teljesen felújítottak. Ezek közül azonban csak kettő látogatható. A termekben kiállítás várja a turistákat, sőt, az egyik magaslat tetejére fel is mászhatunk. A torony tetejéről csodás látkép tárul elénk a várra és a környékre, így mindenképpen érdemes leküzdeni a lépcsőfokokat. Az egyik torony aljában pénzverde működik, ahol egy jól irányzott mozdulattal néhány másodperc alatt még a saját érménket is elkészíthetjük. A pénzverde része továbbá az egész falat plafonig beborító csontkiállítás is, amelyet az itt feltárt leletekből állítottak össze. A vár területén szintén helyet kapott egy középkort bemutató panoptikum, amely a történelem jobb megismerését szolgálja. A tornyokat és folyosókat felfedezve több renovált kutat és ágyút is megtekinthetünk. A beltéri kiállításokon korabeli cserépkályha, fegyverek és a vár történetével kapcsolatos relikviák, képek várnak ránk. A méretes Diósgyőri várban minden évben megrendezik a Diósgyőri Várfesztivált is, erre is érdemes ellátogatni.

Kilátás a toronyból
A Diósgyőri várat 2012-2014 között teljesen felújították. Az épület megújult, egyes részeit - amelyek már teljesen megsemmisültek - újra felépítették. A várat augusztus 30-án ünnepélyes keretek között adták át. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése