A Szentendrei Skanzen

Hazánk legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma 1974-ben nyitotta meg kapuit a Felső-Tisza vidék jellegzetes épületeinek bemutatásával. Ma már nyolc különböző tájegység tekinthető meg a természetvédelem alatt álló területen. Legutóbb 2010-ben az Észak-Magyarországi falu készült el, amely többek között jellegzetes pinceházakkal örvendeztette meg a látogatókat. A park legújabb része a most is építés alatt álló Alföldi mezőváros lesz. Külön élmény a Skanzen Vonat, amely fél óra alatt bejárja az egész területet.    





Magyarország tradicionális épületeit egy helyen bebarangolva nem csak a jellegzetes portákat és kerteket, hanem a vidéki mesterségeket is megismerhetjük. Kékfestő-, tímár- és kovácsműhely, méhkasok, szövőszék és több malom is vár ránk. Ezek mellett az állattartás rejtelmeibe is betekinthetünk a Nagykunsági tanyán, ahol őshonos állatok várnak ránk. A parkban több templom és harangláb is található, melyek közül kiemelkedik a mándoki görög katolikus fatemplom, és a benne látható lenyűgöző ikonosztáz. A kutak, szekerek és pajták mellett az épületek belsejében a hétköznapi használati tárgyak ezreivel találkozhatunk. Gyönyörű bútorok és szövetek, vitrinekben kiállított kerámiák, kemencék, étkészletek és még sorolhatnánk. 

A Szentendrei Skanzen rendszeresen szervez rendezvényeket is, amelyeken a népi hagyományok felelevenítése mellett tradicionális ételekkel és vásárral is készülnek. Ilyenkor lehetőségünk van kipróbálni az olyan ősi technikákat, mint a befőzés, sajtkészítés, és gyógynövényhasználat. Akit még jobban érdekel a téma, az Örökségi Műhely egész napos programjai során is elsajátíthatnak egyes tevékenységeket. 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése