Fapallókon a nádasban - A Taksonyi tanösvény

2011-ben nyitották meg azt a különleges, rendkívül igényes és informatív tanösvényt, amely Taksony és a szemközti Taksony-sziget között elhelyezkedő öböl rejtett világába enged betekintést. A hosszan benyúló Duna szakasz a Ráckevei-Dunából ágazik le, így különösen csendes és nyugodt. A vízben rengeteg a hal, ami ide vonzza a madarakat. A partot övező nádas és gyékény keverékébe pedig rengeteg színes virág és páfrány vegyül, ezzel egyedivé téve a látványt. A séta során többször lesétálhatunk a vízpartra is.


Taksonyra érkezve a Révész utcát kell keresni, ezen elindulva megtaláljuk a Duna-ágon átívelő kicsiny hidat, és a mellette álló éttermet - innen indul a 800 méteres tanösvény. A teljes hosszában fehéren világító murvával leterített útvonal a vízpart nyugati oldalán halad. A bejáratnál parkolót, szemetest és kutat, a séta során pedig minden információs táblánál padokat is találunk, így akár piknikezni is ideális a terület. Az ösvény a víz és a szántóföldek között halad, csak néhány nyaraló áll a ritkán lakott vidéken. A Duna túlpartján rengeteg horgászstég és több családi ház is látható, azonban a nádas jól elrejti őket. A vízben néhány kis szigetet is felfedezhetünk.



A tanösvény kialakításánál a legapróbb részletekre is figyeltek. A fából készült táblákat faragott állatok díszítik - az elsőn két lúd, a többin pedig halak láthatóak. Az útvonal irányát jelző "nyíl" szintén nagyon ötletesen egy faragott hal. Ez a motívum a táblákat tartó oszlopok lábánál szintén feltűnik. Az izgalmas séta során több híddal, a vizenyős részekre bevezető fapallóval, és kilátóteraszokkal is találkozunk. A készítők a gyerekekre is gondoltak: halformájú fajáték, állatos kirakó és nyomfelismerés vár rájuk. A pallókon néhány színes madár szobor is csücsül, amely különösen jól illusztrálja az élővilágot. A séta végéhez érve a halacska visszafordít minket. Az út során nem csak az itt élő növényekkel és állatokkal, hanem a felhasználásukkal, és a Duna szabályozása előtti természettel is megismerkedhetünk.  
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése