Az esztergomi Strázsa-hegy és a dorogi Palatinus-tó

A Kis-Strázsa-hegy a parkolóból
Esztergom-kertváros és Dorog találkozásánál két érdekes látnivaló is fekszik egymás mellett. A Pilis nyugati pereménél magasodik a 233 méteres Kis-Strázsa-hegy. Az egykoron itt funkcionáló katonai gyakorló-tér területén került kialakításra az 1200 méter hosszú Strázsa-hegyi tanösvény. A magaslat lábánál méretes parkoló fekszik, amelyet ingyenesen használhatunk. Körbepillantva azonnal feltűnik az innen pár lépésre található Gyilkos-tó, amely a tanösvény utolsó állomása. Kis fahídon átkelve közelíthetjük meg az aprócska állóvíz partját. Az ösvény mentén álló információs tábláról megtudhatjuk, hogy a több őshonos halfaj lakóhelyéül szolgáló tó neve valószínűleg onnan ered, hogy hínáros vize miatt többen haltak meg benne. A vízpartról nagyszerűen látszik a Strázsa-hegy, és a tetején álló kilátó is.

Kilátás az Esztergomi Bazilika irányába
A magaslatot nem csak a balra kezdődő tanösvény meredek csapását követve közelíthetjük meg. Ha jobbra indulunk, egy lankásabb, szélesebb út is ugyanoda vezet fel minket. Az ösvény először a hegy lábánál elterülő mezőn vezet keresztül minket. Minél feljebb érünk, annál jobban kibontakozik a bal kéz felől megpillantható Esztergomi Bazilikára néző felejthetetlen panoráma. Jobbra egy kis kitérőt tehetünk a hegyoldalban kialakult méretes löszfalhoz, ahol tavasszal és nyáron partifecskéket láthatunk repkedni és fészkelni. Falépcsőkön haladunk a hegy másik oldalára vezető csapáson, ahonnan már a környező hegyvonulatok is beláthatók. Itt szebbnél szebb vadvirágokkal találkozhatunk, amíg felkacskaringózunk a hegytetőre.

A kilátó
Leereszkedés a Nagy-Strázsa-hegy felé

Felérve majdnem teljes körpanorámát élvezhetünk a környékre. A csúcson áll a katonai épület hatását keltő kilátó, és egy nem túl szép átjátszó állomás is. Egy fakorláttal védett kilátópontról a hegy ellentétes oldalára is lepillanthatunk. Visszafelé választhatjuk a már említett széles utat, amely a Nagy-Strázsa-hegy felé is elvezet minket, vagy folytathatjuk a sétát a tanösvényen. Ez utóbbi is a Nagy-Strázsa-hegy irányába vezet vissza minket, közben megcsodálhatjuk a hegytetőről nem látszó csodás tájat is. Mielőtt teljesen leérnénk, még egy bunker teszi izgalmasabbá a kirándulást, amelybe épphogy befér egy ember. 

Látkép a Pilis vonulataira
Ha már erre járunk, érdemes a sétát kibővíteni a szomszédos dorogi Palatinus-tó meglátogatásával. A téglalap alakú, mesterségesen kialakított állóvíz részben strandként funkcionál. Szabadon bejárható partszakaszán azonban érdemes egy rövid sétát tenni, mivel nem csak az ősszel kristálytiszta vízben, hanem a tó szemközti oldalán álló, különlegesen apró nyaralókban is gyönyörködhetünk.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése