Magyarpolány: A Kálváriától a Szent-kútig

Kilátás a Kálvária tetejéről Magyarpolányra
A Plébánia épülete
Magyarpolány festői települése önmagában is szemet gyönyörködtető látnivaló. Az ezer léleknél alig többet számláló falu hazánk azon különleges települési közé tartozik, ahol nagyszerű állapotban maradt fenn egy tradicionális városmag. A hófehérre meszelt, hosszúkás, tornácos parasztházak mellett szintén hosszúkás parasztudvar fekszik. A két házsor között hatalmas, szellős tér került kialakításra, melynek egyik szélén fut az aszfaltút. Középen fákkal beültetett, füves terület található a sok faluból hiányzó járdával, mindez a csodás épületekkel körülvéve. Összesen 43 ház áll műemléki védettség alatt. Egyikükben került kialakításra a tájház, amely 200 Ft ellenében tekinthető meg. A fából ácsolt kapun betekintve azonnal vonzani kezd a színes virágokkal beültetett, boltíves tornác. Belül tradicionális bútorokkal berendezett szobákat csodálhatunk meg. A faluban további 40 épület élvez helyi védelmet, a települést pedig műemlékeinek példamutató védelméért  már Europa Nostra díjjal is jutalmazták.


A Kálvária stációi



A Szent Szűz kápolna
Sétánk azonban egy kicsit messzebbről, a falu másik nevezetességétől indul. A Magyarpolányi kálvária a Szent László templom mellett fekszik. A faluba kanyarodva már messziről feltűnik a házak közül kiemelkedő, meredek domboldal. A templom előtt kényelmesen leparkolhatunk. A Kálvária kapuján belépve elénk tárul a pihenőkkel tagolt 153 lépcsőfok. Minden pihenőnél egy stációt csodálhatunk meg, amelyek fából készült, festett szobrok segítségével illusztrálják a vallásos jeleneteket. A dombtetőre felérve találjuk a gyönyörű, neogótikus stílusban épült Szent Szűz kápolnát. A barokk kálvária a falu stílusának megfelelően, fehérre meszelt falaival beleolvad a településbe. Letekintve lábaink előtt hever Magyarpolány, ezt a panorámát élvezhetjük a lépcsőn visszafelé sétálva. A Szent László templommal szemben fahíd ível át a Szent-kút irányába tartó aszfaltút fölött. Ezen átsétálva tekinthetjük meg a Plébánia hófehér, tradicionális épületeit.

A Szent-kút Szűzanya szobra
A Szent-kút és a legendás bükkfa
Innen csak az aszfaltutat kell követnünk, amely kivezet minket a faluból, hogy elérjünk a Szent-kúthoz. A hely arról lett nevezetes, hogy egy legenda szerint egy vadászt itt szállt meg az ördög. Már haldoklott, amikor a Szűzanya megszabadította szenvedéseitől és kiűzte belőle az ördögöt. A vadász hálája jeléül szentképet állított az ott álló bükkfára. Évekkel később egy helyi asszony álmot látott a szent helyről, és nem nyugodott addig, amíg el nem vitték ide. A kutat már benőtte a gaz, de a helyiek megtisztították és oltárt, padokat, kutat emeltek. A Szent-kúthoz újabb kálvária vezet az erdőben. Amint elhagyjuk Magyarpolány házait a sárga kereszt jelzést követve az első stációt jelző feszülethez érünk. A szobor fenyvesek árnyékában áll, növényekkel körbeültetve. Út közben vadszeder bokrok, fenyő illat, és jó idő esetén csodás napsütés kísér. A sziklás, széles útról tábla jelzi, hogy mikor kell lekanyarodnunk jobbra a kúthoz. Sűrű erdőbe érkezünk, ahol csak egy vékony ösvény vezet tovább. Néhány száz méter múlva megérkezünk a szent helyre. Valóban ott áll a hatalmas bükkfa, törzsén keresztek és szentképek. Körülötte fából ácsolt padsorok állnak egy kis kerítéssel körülvéve, ide járnak a helyiek imádkozni. Kis, tetővel fedett kútból csordogál a vékony vízsugár. Peremén bögrék jelzik, hogy vize iható. A szent hely koronája pedig a Szűzanyát ábrázoló szobor. Innen visszasétálhatunk Magyarpolányba azon az úton, amelyen érkeztünk, de ha tovább követjük az erdőben a sárga kereszt jelzést, majd jobbra fordulunk a sárga sávon, akkor is visszajutunk a Kálváriához. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése