A Tisza-tavi Ökocentrum

A főépület a halászati kiállítás irányából
A Tisza-tavi Ökocentrumot Poroszló központjában találjuk. A parkot megközelíthetjük a Tisza-tó partja, a szabadstrand vagy a főút irányából. A létesítménynek saját parkolója van, ám ez kis mérete miatt a nyári időszakban gyorsan megtelik, ekkor a látogatók a főút mentén állítják le az autóikat. A légkondicionált épület megtekintése tökéletes alternatíva a déli melegben, vagy esős idő estén. A bejárat mellett találjuk a fehér színű, modern templomhoz hasonló főépületet. A 2600 m2-es látogatóközpont egy 7 hektáros park közepén áll. Az Ökocentrum 2012 áprilisában nyílt meg, ezért ottjártunkkor még az újdonság erejével hatott, és hatalmas tömeg fogadott minket. A park legnagyobb attrakciója az alagsorban megépült édes vízi akvárium, ami 1 millió literes össztérfogatával Európa legnagyobbja. A medencékben a környéken honos halfajokkal, és őshonos élőlényekkel is ismerkedhetünk. Sós vízi akváriumokhoz szokott szemünknek először furcsa lehet, hogy itt a színek szinte teljesen hiányoznak. A tarka tengeri halak és korallok helyett a sárgászsöld és a barna veszik át az uralmat. A leglátványosabbak a hatalmas vizák. Ezek az állatok Európa legnagyobb édesvízi halai, ikrájukból készül a híres Beluga kaviár. Az egyik itt élő példány eléri a 70 kg-os súlyt is. Az akváriumban áthaladunk egy alagúton is, ahol nagyszerűen megfigyelhetőek az egyes halfajok.




A Szitakötő-ház egyik lakója
Az épület második leglátványosabb része a kilátótorony. A 24 méter magasságban lévő panorámateraszt a 7. emeleten érhetjük el, ahova lift szállítja a látogatókat. Innen 360 fokos körpanorámát élvezhetünk a parkra, a Tisza-tavi Vízi Sétányra és Poroszlóra. Az első emeleten található az Elvarázsolt Vízi Világ nevű játszóház, amely nagyon ötletesen lett kialakítva. Kék műanyaggolyókkal megtöltött medence szimbolizálj a tó vizét, benne pedig zöld babzsákok a tündérrózsa leveleit. Szintén ezen a szinten található a 3D mozi, ahol természetfilmeket nézhetünk és egy 100 fős konferenciaterem is, mivel az Ökocentrum együttesen ismeretterjesztő, oktató és turisztikai célokat is szolgál. A harmadik teremben található a Makrovilág, ahol mikroszkópok segítségével szemlélhetünk meg különböző mintákat, úgy mint a vért vagy vízi növények különböző részeinek metszeteit. A földszinten kék fényben fürdő teremben hüllők és kétéltűek várják a látogatókat. Itt kis terráriumokban élnek a különböző kígyók és békák. A terem másik oldalában hatalmas Tisza-tó fényképet találunk a talajra ragasztva, és megfigyelhetjük a méretes üvegablakokon keresztül a kinti medencénél élő kormoránokat. A szinten még ajándékbolt is van, kiérve az épületből pedig egy büfében ehetünk-ihatunk.

A tájház kiállítóterme
A teknősök tava
Ahogy átléptük a küszöböt, megcsapott minket a füllesztő nyári hőség. Az állatok a kert nagy részében szintén menedéket kerestek a nap sugarai elől, így néhányukból nem sokat láttunk. Az épületben is van néhány kihasználatlan tér, de a kertben ebből még többet találunk. Persze ez nem meglepő egy ilyen új létesítmény esetén. A sétánkat a bejárat bal oldalán, stílusosan a környezethez illő fa pallókon folytattuk. Először a mocsári- és ékszerteknősök kis tavaihoz értünk, majd a szitakötő-házba léptünk be. Itt alkalmunk volt néhány szitakötőt egészen közelről lefényképezni. Ez után következtek volna az aranysakálok, de ők teljesen elbújtak a kis házaikba. A telek végében egy gémes kút körül sétálgató rackanyájat nézhetünk meg. Innen vízparti sétányon gyalogoltunk át a főépület másik oldalára, a már említett kormoránok medencéjéhez. Elvileg itt találhatóak a vidrák is, de nekik is sikerült tökéletesen elrejteniük magukat. A komplexum nagyon gyerekcentrikus, a beltéri játszóházon kívül több játszótér, mini kalandpark, tutajos tó és labirintus is kialakításra került számukra. A szemközti oldalon találjuk a gazdagon berendezett tájházat, melynek bejáratában halászati kiállítást tekinthetünk meg. A park többi részében élnek a dámvadak egy hatalmas fás területen, ahol állatsimogatásra is lehetőség van.

A Tisza-tavi Vízi Sétány látképe a kilátótoronyból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése